Kuchnia
Ciasta i rolady na każdą okazję
Szarlotka rabarbarowa :)
z domowym budyniem kokosowym
Składniki:
Ciasto:
• 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 szklanki cukru (około 150 g)
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 250 g masła
• 2 jajka
oraz: 1 porcja budyniu kokosowego, ewentualnie zwykłego domowego lub budyń z 1 torebki (waniliowy, śmietankowy, kokosowy) ugotowany na zwykłym lub kokosowym mleku
Rabarbar:
• 600 g rabarbaru
• 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1/3 szklanki cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
do posypania: cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki (można umieścić w misie miksera i rozdrabiać mieszadłem). Dodać jajka i połączyć składniki w jedną kulę (po dodaniu jajek składniki w mikserze same zaczną się łączyć w jedną całość). Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.
Ugotować budyń kokosowy. Blaszkę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować kawałkiem masła.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką lub rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Odkleić górny papier, przenieść ciasto do formy drugim papierem do góry, odkleić papier a brakujące miejsca w formie dolepić ciastem. Spód podziurkować widelcem i wstawić formę do lodówki.
Drugą część ciasta również rozwałkować jak powyżej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Rabarbar opłukać, odciąć liście, łodygi pokroić na około 1 cm kawałki. Włożyć je do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier, cynamon. Wszystko wymieszać dłońmi i wyłożyć na spód z ciasta. Na wierzchu wyłożyć łyżką budyń, przykryć drugim płatem ciasta, podziurkować je widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor. Jeśli po 35 minutach ciasto na wierzchu będzie już dobrze zrumienione, można przykryć je folią aluminiową i piec dalej do końca podanego czasu.
Szarlotkę przestudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje.
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