Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Razowa pita z falafelami, pieczonym burakiem i sosem jogurtowym
Razowe pity, na 10 sztuk:

250 g razowej mąki, na przykład orkiszowej,
200 g jasnej mąki,
20 g świeżych drożdży,
250-280 g letniej wody,
5 łyżek oleju/oliwy,
1 łyżeczka soli.

W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy pozostałe składniki, w tym 4 łyżki oleju. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Dzielimy je na 10 równych części, z których formujemy 10 okrągłych bułek. Odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem.

Piekarnik z dwoma blachami w środku nagrzewamy do 230°C. Każdą bułkę rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 10-12 cm. Przekładamy je na rozgrzane blachy, pieczemy ok. 10 minut aż się ładnie zrumienią i napuszą. Ciepłe pity smarujemy pozostałą łyżką oleju/oliwy.

Falafele, na ok. 20 sztuk:

1 szklanka ciecierzycy namoczonej na noc,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki kumin,
1 ząbek czosnku,
1/2 cebuli albo 2 szalotki,
1/2 pęczka natki pietruszki,
sól, pieprz.
Ciecierzycę odcedzamy, przelewamy świeżą wodą. Mielimy w blenderze na gładką masę razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy przyprawy i pietruszkę. Formujemy falafelki i smażymy na głębokim tłuszczu – robię to w małym rondelku, żeby nie zużywać hektolitrów oleju, smażę po 4 sztuki. Odsączamy na papierowym ręczniku, podajemy.

Sos jogurtowy:

1 szklanka gęstego, naturalnego jogurtu,
1/2 pęczka koperku,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz.
Wszystkie składniki na sos łączymy w miseczce, gotowe.

Przygotowujemy kanapki:

4 pity,
8-10 falafeli,
1 duży, upieczony burak,
sos jogurtowy,
garść rzeżuchy.
Pity nacinamy głęboko, ale nie do końca. Obie części bułki smarujemy grubo sosem. Nakładamy tyle falafeli, ile się zmieści (2-3), na to grube plastry pieczonego buraka. Wszystko polewamy dodatkową porcją sosu, dopychamy ;-) rzeżuchą i jemy – najlepiej bez świadków, bo nie ma szans zachować godności i się nie upaprać ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation