Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Tarta z kurkami, brokułem i pomidorkami
250 g mąki,
125 g masła,
6 jajek,
150 g śmietany 18%,
130 g żółtego sera,
kilka pomidorów koktajlowych,
kilka różyczek brokuła,
garść kurek,
sól, pieprz.

W misce mieszamy mąkę, masło i 3 żółtka, wyrabiamy gładką masę, którą odstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto układamy na formie do tarty (formujemy dno i boki), nakłuwamy spód widelcem. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i wsypujemy groch, aby ciasto nie wyrosło. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 180°C.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i przez kilka minut podsmażamy kurki. Różyczki brokuła gotujemy na parze (lub w osolonej wodzie) do miękkości. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół (ja użyłam czerwonych i żółtych). Żółty ser ścieramy na grubych oczkach.

Po 15 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i wysypujemy na nie żółty ser, układamy brokuły, kurki i pomidorki. Do miski dodajemy śmietanę, 3 jajka, sól i pieprz – całość ubijamy (można za pomocą miksera). Na całą powierzchnię tarty wylewamy otrzymaną masę.

Tartę zapiekamy 40 minut w temperaturze 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation