Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Śródziemnomorska tarta
opakowanie ciasta francuskiego,
150 g marchewki,
100 g czerwonej fasoli,
200 g kukurydzy,
1 średnia cebula,
1 i 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
100 g margaryny,
1/3 szklanki mleka,
1 łyżka mąki (nawet odrobinę mniej:)),
4 listki świeżej bazylii,
5 listków świeżego tymianku,
pieprz,
oregano (sporo:)).
Przepis:

Rozwijamy ciasto francuskie i wykładamy nim formę tak, aby brzegi ciasta wylewały się na zewnątrz. Marchewkę, czerwoną fasolę i pokrojoną cebulę podsmażamy do miękkości na patelni. W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy powoli mąkę (mieszając), następnie wlewamy mleko.

Zestawiamy garnek z gazu, dodajemy do sosu pieprz i pastę curry. Smarujemy sosem ciasto znajdujące się w formie. Na sos nakładamy warzywa z patelni i dodajemy do nich kukurydzę. Wszystko to doprawiamy dużą ilością posiekanej bazylii, tymianku i oregano. Wystające brzegi ciasta zaginamy do środka tak, aby powstała zamknięta koperta.

Tak gotową tartę wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation