Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Lazania z cukinią i brokułami
pół cukinii,
2 rozgniecione ząbki czosnku,
cebula,
1,5 szklanki pomidorów z puszki
2 różne papryki,
6 pieczarek,
miąższ dyni,
6 różyczek brokułu,
cukinia,
1/2 łyżeczki chili,
2 łyżki stołowe bazylii,
1/2 łyżeczki zmielonego kminku,
6 surowych płatów lazanii,
sól, pieprz.

Składniki na sos serowy
2 łyżki stołowe masła lub margaryny,
1 łyżka mąki,
1 jajko,
2/3 szklanki wywaru z warzyw,
1,25 szklanki mleka,
2/4 szklanki startego sera żółtego,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżka bazylii.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy czosnek, pokrojoną cebulę. Po 2 minutach dodajemy wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę, miąższ dyni oraz plasterki pieczarek i cukinii. Smażymy mieszając przez kolejne pięć minut. Dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.

Gdy sos pomidorowy jest już gotowy, możemy zająć się przygotowaniem sosu serowego. W garnku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę. Smażymy, stale mieszając. Zdejmujemy na chwilę z ognia i mieszając wlewamy mleko. Wstawiamy z powrotem na gaz. Dodajemy połowę startego sera i musztardę. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje.

Układamy płaty lazanii w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy połową sosu, cukinią i brokułami. Wykładamy kolejną warstwę lazanii i sosu pomidorowego. Wierzch polewamy sosem serowym i startym serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation