Kuchnia

Desery, ciasta

Cranachan

Składniki

200 ml śmietany kremówki
70 g płatków owsianych
120 g cukru**
400 g malin
2 – 3 łyżki whisky

Sposób przygotowania

Płatki owsiane wstawiamy na blasze wyłożonej pergaminem do nagrzanego do 150 stopni piekarnika.
Zapiekamy z nawiewem przez około 20 minut.
1 łyżkę odkładamy do dekoracji, resztę skrapiamy whisky* i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
Maliny zasypujemy 60 g cukru, gotujemy około 10-15 minut, aż woda trochę odparuje. Mielimy, przecieramy przez sito. Studzimy.
Ubijamy śmietankę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niej płatki owsiane, mieszamy dokładnie.
W szklankach układamy warstwami maliny i śmietankę. Wierzch posypujemy płatkami, wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Podajemy.

Uwagi:

*jeżeli deser zamierzamy podać dzieciom będziemy musieli zrezygnować z alkoholu. Wówczas najlepiej jest po uprażeniu i przestudzeniu płatków większą część z nich zmielić i dodać do ubitej śmietanki. Przy tej opcji zyskujemy także na czasie.

**można zrezygnować z połowy cukru na rzecz odrobiny miodu, z którą ubijemy śmietankę.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation