Kuchnia

Desery, ciasta

Wilgotny, a zarazem puszysty piernik marchewkowy oblany czekoladą, czyli propozycja na szybki piernik, który nie musi leżakować

Wymiary formy: 12x20 cm

Składniki:

2 szklanki mąki
2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki oleju
3 jajka
2 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
masło + bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, wlewamy olej, dodajemy miód i całość miksujemy. W misce mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Następnie suche składniki wsypujemy do masy jajecznej.



Całość miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Na końcu wsypujemy marchewkę i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. Ostygnięty piernik polewamy czekoladą roztopioną z masłem w kąpieli wodnej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation