Kuchnia

Desery, ciasta

Przepis na: Fit budyń jaglany o smaku kokosowym

Składniki:

5 łyżek suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
100 ml mleczka kokosowego
2 łyżki wiórek kokosowych
30 g oleju kokosowego
3 łyżki miodu
Dodatkowo:

kilka truskawek
roztopiona gorzka czekolada (wystarczy 5 kostek+ łyżka mleka)
Wykonanie:

Do rondelka wlewamy mleko, kaszę jaglaną oraz mleczko kokosowe, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, pilnujemy, żeby się od spodu nie przypaliło. Po tym czasie wrzucamy pozostałe składniki na budyń. Podgrzewać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając trzepaczką, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i mieszać trzepaczką często, żeby budyń był gładki i się nie przypalił. Kiedy odpowiednio zgęstnieje należy spróbować, czy na pewno kasza jest miękka i wyłączyć. Można budyń zblendować aby miał jeszcze bardziej kremową konsystencję lecz nie jest to konieczne. Gorący budyń przelewamy do miseczek, szklanek i dekorujemy truskawkami bądź innymi ulubionymi owocami. Czekoladą oraz mleko rozpuszczamy np. w mikrofalówce tworząc polewę, którą dekorujemy truskawki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation