Kuchnia

Desery, ciasta

TARTA CZEKOLADOWA Z JEŻYNAMI

Tarta czekoladowa z jeżynami o mocnym i intensywnym smaku dla fanów czekolady. Nie wymaga pieczenia przez co wykonasz ją szybciej i na pewno jest mniej skomplikowana.
Tarta czekoladowa jest na spodzie z ciasteczek oreo. Zmiel je dokładnie w malakserze lub po prostu wrzuć do woreczka foliowego i kilkakrotnie pociągnij po nich intensywnie wałkiem. Im lepiej zmielone ciasteczka tym łatwiej będzie się kroiło i spód bardziej się ze sobą połączy.

Spód z oreo możesz wykonasz nawet dzień wcześniej i trzymać schłodzony w lodówce.

Masa czekoladowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Trzeba pamiętać, aby w lato kremówka była dobrze schłodzona (najlepiej całą noc w lodówce) w innym wypadku może zważyć się podczas miksowania i łączenia z czekoladą.

Czekoladę użyłam dobrej jakościowo gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao oraz mlecznej, przez co nie dodawałam już do masy cukru.

Podczas chłodzenia masa stężeje i stworzy fajny krem o aksamitnej konsystencji.


SKŁADNIKI NA SPÓD Z OREO:
350 g zmielonych ciastek oreo
100 g masła, temp. pokojowa
1 łyżka kakao

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
450 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:
ok. 100 g jeżyn


Zmielone ciasteczka oreo łączymy razem z przesianym kakao oraz masłem, aż masa będzie wilgotna. Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy na dno i boki masę z ciasteczek. Dociskamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
100 ml śmietanki podgrzewamy razem z czekoladami, aż masa będzie jednolita i składniki rozpuszczone. Pozostałą kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce ostudzoną i jeszcze płynną masę z czekolady. Gotowy krem wykładamy na spód i dekorujemy jeżynami. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation