Kuchnia

Desery, ciasta

Piernik czekoladowy.

Receptura:
tortownica o średnicy 20 cm

100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
200 g miodu
2 jajka
1 żółtko
30 g brązowego cukru
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki soli

Masło rozpuść z czekoladą i wymieszaj z płynnym miodem. Gdy wystygnie, dodaj resztę składników i zmiksuj na gładkie ciasto. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 - 40 minut.
Temperatura pieczenia to 170*C / 340*F.

POLEWA
100 g gorzkiej czekolady
35 g masła
1 łyżeczka cukru pudru - opcjonalnie

Rozpuść w rondelku na małym ogniu stale mieszając lub w mikrofali na około 2 - 3 minuty, po czym dokładnie wymieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie kawałki czekolady i polej upieczone i wystudzone ciasto.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation