Kuchnia

Zdrowo-witaminowo! :)

Naturalne antybiotyki:

2. Cebula
Po­dob­nie jak czo­snek, za­wie­ra związ­ki siar­ki, w tym al­li­cy­nę. Sok z ce­bu­li nisz­czy bak­te­rie od­po­wie­dzial­ne za in­fek­cje skóry, w tym gron­kow­ca zło­ci­ste­go, przy­spie­sza le­cze­nie ran, czy­ra­ków, trą­dzi­ku, opa­rzeń, za­le­ca­na jest rów­nież w le­cze­niu za­pa­le­nia zatok i oskrze­li, kasz­lu, go­rącz­ce, prze­zię­bie­niu (świet­nie spraw­dza się sok z ce­bu­li. Aby go przy­go­to­wać, wy­star­czy po­kro­ić ce­bu­lę na ka­wał­ki lub pla­stry, dodać miód i ewen­tu­al­nie sok z cy­try­ny, od­sta­wić na dobę w cie­płe miej­sce, od czas do czasu mik­stu­rę mie­sza­my, po czym prze­ce­dzić).
Udo­wod­nio­no, że ce­bu­la za­po­bie­ga miaż­dży­cy, ob­ni­ża ry­zy­ko za­wa­łu serca, ob­ni­ża ci­śnie­nie krwi i po­ziom cukru we krwi u dia­be­ty­ków, re­gu­lu­je po­ziom cho­le­ste­ro­lu. Po­dob­nie jak czo­snek, ce­bu­lę naj­le­piej spo­ży­wać na su­ro­wo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation