Kuchnia

kulinaria

KARKÓWKA

Składniki:



* 4 kotlety z karkówki ( w sumie około 600g)

* 1 paczka szpinaku typu "baby"

* 2-3 zielone jabłka

* 1 łyżeczka płynnego miodu

* odrobina oleju



Marynata do mięsa:



* 2 starte ząbki czosnku

* 1 pełna łyżeczka musztardy francuskiej

* 3 łyżki oleju

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 1 łyżeczka majeranku

* 1/2 łyżeczki rozmarynu

* 1/2 łyżeczki tymianku

* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

* 3 pokruszone owoce jałowca

* 1 pokruszony liść laurowy

* 1 łyżeczka soku z limonki



Sos:



* 2 pełne łyżeczki musztardy francuskiej

* 1 płaska łyżeczka płynnego miodu

* 1 łyżka oliwy

* 1 łyżka soku z limonki



Składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

Mięso rozbijamy w taki sposób, aby było jak najcieńsze. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą a następnie marynatą pokrywamy karczek. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Kiedy mięso przejdzie smakiem marynaty, grillujemy je z obu stron do miękkości.

Jabłko kroimy w grubsze plasterki (wcześniej można je obrać), delikatnie smakrujemy płynnym miodem i także grillujemy do chwili, aż się zarumienią.

Mięso i jabłka układamy na porcji szpinaku, całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/07/Grillowany-karczek-na-swiezym-szpinaku-z-jablkami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation