Kuchnia

Desery

SKŁADNIKI:
Posypka:
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki płatków migdałowych
4 łyżki cukru

Biała masa:
275 g sera białego, 200 g jogurtu, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 100 ml śmietany kremówki, 200 g jagód, 1 łyżka cukru

Wykonanie:
Posypka:
Na patelnię teflonową wsypać płatki owsiane, dodać 2 łyżki cukru i smażyć (bez tłuszczu)na małym ogniu. W czasie prażenia cały czas mieszać, aby płatki lub cukier się nie przypalił. Prażyć tak długo, aż całość nabierze ciemno złoty kolor i wysypać na talerz. Tak samo uprażyć płatki migdałowe z 2 łyżkami cukru. Uprażone płatki owsiane i płatki migdałowe wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Biała masa:
Bały ser z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym zmiksować blenderem na bardzo gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać z serem.

1/3 jagód odstawić, resztę zmiksować blenderem z 1 łyżką cukru.

Na dno pucharków wsypać uprażone płatki i układać na przemian białą masę i mus owocowy. Między warstwy włożyć po parę jagód.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation