Kuchnia

Desery

składniki



500 g sezamu
120 g miodu
50 g bakalii
szczypta soli







Sposób przygotowania
Sezam przesypujemy na patelnię, oprószamy szczyptą soli i prażymy (uważając aby nie przypalić sezamu), do momentu aż zmieni kolor na lekko złocisto brązowy, i nabierze orzechowego aromatu.

Uprażony sezam (zamiast na patelni, możemy uprażyć piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera.
Mielimy ziarna przez 5-7 minut.

W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem ciepła i uwalniania się oleju, w naturalny sposób zawartego w sezamie) na bardziej plastyczną, aż w końcu osiągnie konsystencję masła.

W tym momencie przerywamy mielenie, przekładamy sezamową masę do miski.

Teraz dodajemy do sezamu lekko podgrzany miód i całość dokładnie mieszamy.

Niewielki pojemnik wykładamy pergaminem i układamy w nim połowę masy.
Następnie na wierzch układamy bakalie i przykrywamy pozostałą częścią chałwy.
Całość ugniatamy, dość mocno ręką i wkładamy na minimum dwie godziny do lodówki, pamiętajmy że warto zostawić chałwę w spokoju na całą noc( ja nie wytrzymałem).
Po wyjęciu z lodówki dzielimy na porcje i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation