Kuchnia

Desery

Domowa chałwa

Składniki:

- 300 g sezamu
- 5‒6 łyżek płynnego miodu
- 2 garści ulubionych orzechów (lub inne dodatki wymienione wyżej, wedle uznania)

Przygotowanie:

Sezam podpraż na patelni, aż zacznie ładnie pachnieć i lekko się zarumieni. Trzeba go cały czas mieszać, bo gdy się przypali, chałwa będzie gorzka w smaku. Przesyp ziarna do blendera.
Miksuj, aż się zmielą.
Wsyp do miski, dodaj część płynnego miodu.
Podpraż orzechy, posiekaj i dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie. Chałwa powinna być plastyczna, zbita i masa nie powinna się kleić do dłoni. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj więcej miodu.
Uzyskaną masę ułóż w naczyniu ‒ najlepiej sprawdzi się foremka sylikonowa. Kiedy chałwa ostygnie, włóż ją do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Chałwę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation