Kuchnia

domowej roboty

Sos karmelowy - sos toffi (składniki wystarczą na przygotowanie 300 ml sosu - duża porcja) źródło:

cukier - 250 g
śmietanka kremówka 30% - 150 ml
masło - 2 łyżki


Przygotowanie:

Cukier rozpuszczam w rondelku - czekam aż lekko zbrązowieje. Uwaga! Dzieje się tak bardzo szybko - trzeba uważać.
Gdy cukier rozpuści się i lekko zbrązowieje, dodaję do niego masło i energicznie mieszam. Następnie dodaję śmietankę i szybko (ale bardzo ostrożnie) mieszam. Masa dość mocno się wzburzy. Tak mieszam około 2 minuty, aż sos idealnie się połączy. Wyłączam gaz i przelewam sos do słoiczka. Jest on zdatny do spożycia zaraz po przestudzeniu - wtedy stanie się gęstszy. Sos można przechowywać w lodówce bardzo długo, bo nawet do miesiąca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation