Kuchnia

sałatki

SAŁATKA "SWOJSKA ZIEMNIACZANKA"

Smaczna, zdrowa, sycąca i szybka w wykonaniu sałatka. Może być podana jako przekąska lub jako drugie danie obiadowe.

Składniki:
•500 g malutkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
•1 pęczek rzodkiewek
•3 - 4 ogórki małosolne ( 250 - 300 g)
•4 ząbki kiszonego czosnku ( z zalewy ogórków małosolnych)
•1 nieduża cebula czerwona ( ok. 50 g)
•½ pęczka koperku
•½ pęczka szczypiorku
•2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
•2 łyżki majonezu
•sól, pieprz czarny mielony do smaku



Wykonanie:

Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Rzodkiewki i ogórki kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki. Koperek i szczypiorek płuczemy, osuszamy i siekamy. Tak przygotowane składniki mieszamy w salaterce, delikatnie solimy i polewamy śmietaną wymieszaną z majonezem. Dodajemy pieprz i ewentualnie sól do smaku. Schładzamy w lodówce. W wersji na ostro można dodać troszeczkę drobno pokrojonej papryczki chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation