Kuchnia

mięsne

Kurczak pieczony


Składniki
1 kurczak
1 duża cytryna
Vegeta Natur lub sól
Czosnek ilość wg uznania, ja daję 2 duże ząbki
4 duże jabłka
Pieprz kolorowy i ziołowy
Słodka mielona papryka
Oliwa i masło
Majeranek
¾ szklanki wina białego
1 szklanka bulionu drobiowego, ja miałam zamrożony rosół
4 łodyżki kopru
Wykonanie
Kurczaka dokładnie oczyścić, umyć i skropić sokiem z cytryny na zewnątrz i wewnątrz.
Oprószyć solą lub Vegetą, pieprzem kolorowym i ziołowym, oraz papryką.
Do środka kurczaka wlać 1-2 łyżki wina, włożyć 2 łodyżki kopru, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po 1 godzinie marynowania skropić jeszcze winem.
2 jabłka obrać, odrzucić gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, oprószyć obficie majerankiem i włożyć do środka kurczaka.
Otwór spiąć drewnianymi patyczkami i zasznurować bawełnianą nicią.



Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć kurczaka, przykryć go plastrami masła.
dodać też koperek , 2 łodyżki. Wlać 1 szklankę bulionu drobiowego i resztę białego wina, wrzucić też całe ząbki czosnku.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 st pod przykryciem, pod koniec odkryć, aby się zrumienił i dodać 2 jabłka obrane i pokrojone na ćwiartki.
Gdyby najbardziej wystające części kurczaka zbyt mocno się rumieniły, przykryć je folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation