Kuchnia

mięsne

kaczka w pomarańczach

Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 2 pomarańcze (podzielone na cząstki i obrane z błonek)
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
- 1/3 szklanki białego (u mnie półsłodkie) wina
- 1 łyżka startego na tarce o małych oczkach imbiru
- 2 łyżki miodu
- 1-2 łyżki rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- pieprz
- sól

Skórkę na piersi nacinamy na krzyż aż do mięsa. Solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Na rozgrzanej patelni, średnim ogniu i oleju smażymy piersi skórką do dołu przez 4 minuty, aż skórka będzie złota. Następnie piersi obracamy i smażymy na drugiej stronie przez około minutę. Piersi układamy skórką do góry w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i wkładamy do piekarnika. Wylewamy z patelni tłuszcz z kaczki (do miseczki) ale nie myjemy patelni.
Pieczemy kaczkę przez 18 minut jeżeli lubimy dobrze wysmażone mięso. Wyjmujemy je na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie robimy sos.
Do miski wkładamy wszystkie składniki sosu tj (pomarańcze, skórka z pomarańczy, dżem, imbir, miód, rodzynki, cynamon, estragon). Rodzynki muszą moczyć się w soku razem z estragonem.
Kroimy mięso, które wcześniej odstawiliśmy na cienkie ukośne paski. Sok, który wypłynął z mięsa po kaczce dodajemy na patelnię. Wlewamy wino i gotujemy na większym ogniu aż się całkowicie zredukuje. Następnie dodajemy składniki sosu pomarańczowego wymieszanego w miseczce i zagotowujemy. Po chwili (sos trochę zgęstnieje) odstawiamy patelnię z ognia.
Podajemy kaczkę ułożoną na sosie.
Ja podałam z podsmażonymi na tłuszczu z kaczki ziemniakami. Świetnie pasuje też do tego ryż.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation