Kuchnia

Mix wypiekow

Oponki :) ..
Przepis :
- pol kg sera bialego, pol kg maki, pol szkl. cukru, pol szklanki smietany 18%, 2 jaja, pol lyzeczki sody.
Dodatkowo 1l oleju (u mnie rzepakowy)
Mąkę wysypać na blat, dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation