Kuchnia

Mix wypiekow

Trufle kakaowo- rumowe.

Składniki:

- 70g masła
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 35g kakao
- 250g herbatników
- aromat rumowy
- 30ml rumu
- 30ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- drobne wiórki kokosowe i kakao do obtaczania kulek

Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Ostudzić.

Herbatniki pokruszyć bardzo drobno. (Można w tym celu włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i za pomocą wałka je potłuc).

Jajko, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę.

Do ubitego jajka dodać masło, parę kropel aromatu rumowego, rum, kakao, śmietanę i herbatniki. Zagnieść na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.

Formować kulki z masy i część obtaczać w kokosie, a część w kakao.

Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation