Kuchnia

Mix wypiekow

Ciasteczka Oreo.

140g mąki pszennej
szczypta soli
110g bardzo miękkiego masła
75g cukru (dałam 50g)
30g cukru pudru
1 żółtko w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
3 łyżki kakao holenderskiego
30g dobrej gorzkiej lub deserowej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu

nadzienie:

35g śmietanki kremówki
115g białej czekolady
opcjonalnie: 2 łyżki serka Philadelphia, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Mikserem ubij masło aż będzie białe i puszyste. Dodaj oba rodzaje cukru i ubijaj jeszcze przez 1 minutę. Dodaj żółtko, wanilię i rozpuszczoną czekoladę. Ubijaj aż wszystkie składniki się połączą.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i kakao. Dodaj do ubitej masy, wymieszaj. Wyłóż masę na blat i uformuj walec o długości ok. 15 cm. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1,5h (można przechowywać w lodówce do 3 dni).

Rozgrzej piekarnik do 165°C. Wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i ostrym nożem pokroić na cienkie plasterki (ok. 3 mm). Piecz przez ok. 12 minut.

W międzyczasie przygotuj nadzienie - rozpuść białą czekoladę z kremówką na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Dodaj dwie łyżki serka Philadelphia i wanilię (opcjonalnie). Dobrze ostudź. Przełóż masą ciasteczka, odstaw na minimum 1h, chociaż ciasteczka najlepsze są na drugi dzień.


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation