Kuchnia

Mix wypiekow

Sernik bananowy.

Składniki:

Spód:

- 200g herbatników
- 90g masła

Masa serowa:

- 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
- 5- 6 dojrzałych bananów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1op.na 500ml mleka)
- 170g cukru

Góra:

- 2 banany
- galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego (np. brzoskwiniowa, cytrynowa)

Sposób przygotowania:

Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).

Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.

Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.

5- 6 bananów obrać i odważyć 500g. Zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z sokiem z cytryny.

Dodać twaróg, jajka, cukier i budynie w proszku. Zmiksować na jednolitą masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.

Masę serową wylać do tortownicy.

Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.

Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godz. lub całą noc.

Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć na serniku plasterki z dwóch bananów i zalać tężejącą galaretką. (Galaretka musi być tężejąca, aby pokryła banany. Jeśli będzie płynna, to plasterki bananów wypłyną na powierzchnię i z czasem ściemnieją).

Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation