Kuchnia

Mix wypiekow

Brownie z kremem mascarpone i porzeczkami.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

- 300g gorzkiej czekolady
- 250g masła
- 180g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki pszennej

Krem serowy:

- 250g serka mascarpone
- 350g serka śmietankowego, Quarku lub twarogu z wiaderka
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 100g cukru

Dodatkowo:

- 250g porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania:


Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.

Dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę.

Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).

Piec w nagrzanym piekarniku około 35 min. w temperaturze 190°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej wstawić zimne ciasto na noc do lodówki).

Przygotować krem. Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Krem rozsmarować łyżką na cieście.

Porzeczki omyć, osuszyć, oberwać z szypułek i ułożyć na kremie.

Uwaga: Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może się obkleić na patyczku. Po upieczeniu ciasto może być w środku lekko wilgotne.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation