Kuchnia

zapiekanki

Bakłażan zapiekany
Składniki:
2 bakłażany
sól morska
5 łyżek oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka octu balsamicznego
200g mozzarelli
100g parmezanu /może być też Bursztyn/

Przygotowanie:
Bakłażana myjemy i kroimy w centymetrowe plastry.
Rozkładamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
oprószamy solą morską i odstawiamy na 20 minut.

W tym czasie rozgrzewamy oliwę, delikatnie podsmażamy pociętą w piórka cebulę i czosnek, /nie dopuszczamy do przypalenia/.
Dodajemy pomidory z puszki, brązowy cukier, łyżkę octu balsamicznego, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos gotujemy 20 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszamy.

Bakłażany smarujemy oliwą za pomocą pędzla i zapiekamy je przez 15 minut
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni /grzanie góra-dół/ aż się ładnie zaczną rumienić.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wyciągamy bakłażany z piekarnika,
układamy warstwę plastrów, na wierzch nakładamy kilka plastrów mozzarelli, trochę sosu i parmezanu.
Układamy kolejne warstwy w tej kolejności aż zużyjemy wszystkie składniki.
Wierzch posypujemy parmezanem i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation