Kuchnia

zapiekanki

Karol Labuda: Pieczony łosoś i smażone krewetki | Oficjalna strona MasterChef Junior

Składniki:
filet z łososia około 400g
1 papryczka chili
kilka gałązek świeżej bazylii
1 mała główka brokułu
1 papryka czerwona
150 g rukoli
1 czerwona cebula
czarne oliwki bez pestek
50 g sera feta
3 suszone pomidory
3 krewetki tygrysie
ocet winny
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, ustaw program na termoobieg.

Sporządź marynatę: wymieszaj drobno pokrojoną papryczkę chili (bez pestek), posiekaną bazylię, oliwę, sól i pieprz. Marynatą zalej łososia i odstaw w chłodne miejsce na kilka minut.

Brokuł ugotuj w osolonym wrzątku, a następnie zblenduj na pur e z dodatkiem czerwonej papryki – przypraw solą i pieprzem. Zachowaj w cieple.

Oliwę wymieszaj z odrobiną octu winnego, dopraw solą i pieprzem. Rukolę przełóż do miski, dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojone oliwki, ser feta pokrojony w kostkę, rozdrobnione suszone pomidory i polej sosem winegret.

Zamarynowanego łososia obsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie, a następnie przełóż do nagrzanego piekarnika 5 minut. Krewetki obierz z pancerzyków, usmaż na oliwie z oliwek, przypraw solą i pieprzem.

Na talerz wyłóż purée, następnie łososia, krewetki i sałatkę z rukoli. Udekoruj listkiem świeżej bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation