Kuchnia

zapiekanki

PLACEK PO WEGIERSKU

Gulasz:
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np.karkówka)
3-4 łyżki mąki
1 litr bulionu z 1 kostki rosołowej
2 duże cebule
2 papryki czerwone
20 dag pieczarek
kilka łyżek oleju
ząbek czosnku
liść laurowy
3-4 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
szczypta papryki ostrej w proszku (wg uznania)
1 łyżka przecieru pomidorowego
pieprz, ew. sól

Placki ziemniaczane (na 3 porcje)
ok. 1,2 kg ziemniaków
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
1 cebula
sól, pieprz
łyżka majeranku
olej do smażenia

Dodatkowo:
śmietana gęsta 12%
koperek
surówka np. z kapusty

Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Przełożyć na sito i usunąć nadmiar mąki.
Na patelni dobrze rozgrzać olej i wrzucić mięso.
W garnku zagotować bulion (w niepełnych 4 szklankach wody rozpuścić 1 kostkę rosołową).
Do bulionu wrzucić zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu pozostałym po mięsie. Usmażoną cebulę wrzucić do gulaszu. Wcisnąć również czosnek. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wyparuje z nich woda.
Paprykę pokroić w kostkę lub małe paski.
Do gulaszu wrzucić paprykę, pieczarki, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Gotować na wolnym ogniu przez następną godzinę często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieprz.
W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną na placki.
Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę.
Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dokładnie wymieszać.
Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej odlać wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki.
Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami, żeby się nie rozleciał).
Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch posmarować śmietaną i posypać koperkiem.
Podawać z surówką np. colesław lub z kapustą kiszoną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation