Kuchnia

sałatki

Najprostsza sałatka z pomidorów
1 kg pomidorów (najlepiej różnych odmian)
1 kulka sera mozzarella w zalewie
2 duże ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego majeranku
sok z 1/2 cytryny
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz do smaku


Pomidory myjemy, kroimy na kawałki w zależności od wielkości pomidorów – małe na połówki, średnie na ćwiartki, a duże na ósemki itp.
Pokrojone pomidory przekładamy na sito, solimy, delikatnie mieszamy rękoma, aby sól wszędzie doszła i pozostawiamy na kilkanaście minut aby odsączyć pomidory z nadmiaru soku.
Ząbki czosnku obieramy i drobniutko siekamy.
Pomidory przekładamy do miski, dodajemy czosnek, skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy kilkoma łyżkami oliwy, doprawiamy pieprzem. Mieszamy ponownie rękoma.
Do sałatki dodajemy kawałki mozzarelli i posypujemy świeżym majerankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation