Kuchnia

sałatki

Sałatka z pęczaku z pastą ajvar
1 szklanka pęczaku
1 łyżka masła
2 średnie czerwone cebule
70 g suszonych pomidorów w oleju
8 łyżek ostrej pasty ajvar
2 łyżki startego sera długo dojrzewającego (użyłam mazuriano)
sok z 1 cytryny
mały pęczek natki pietruszki
sól do smaku


W garnku zagotowujemy 2,5 szklanki wody z dużą szczyptą soli i łyżką masła. Do wrzątku wsypujemy pęczak i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Następnie garnek z kaszą owijamy szczelnie gazetą i ręcznikiem i wkładamy do łóżka, pod kołdrę. Kaszę trzymamy w łóżku, aż całkowicie wchłonie wodę i będzie miękka ale sypka.
W czasie dochodzenia kaszy kroimy cebule w drobną kostkę, a suszone pomidory w paski.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju z pomidorów i podsmażamy na nim cebulę, następnie dodajemy pomidory i jeszcze wszystko razem przesmażamy.
Pietruszkę drobno kroimy.
Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy cebulę z pomidorami, pastę ajvar, sok z cytryny i ser. Po wymieszaniu składników próbujemy czy trzeba dosolić.
Gdy sałatka ostygnie to dodajemy natkę pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation