Kuchnia

Zupy

Zupa z soczewicy - przepis znakomity

Zupa z soczewicy to doskonały pomysł na obiad. Dlaczego? Ponieważ jej główny składnik zawiera dużo białka, wapnia, fosforu, żelaza, karotenu, witamin z grupy B, PP i C. Dodatkowym plusem tego dnia jest fakt, że soczewica daje poczucie sytości, dzięki czemu nie będziemy miały ochoty na słodkie przekąski.

Przygotuj:

20 dag czerwonej soczewicy
cebulę
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki ketchupu
4 łyżki posiekanego szczypiorku
gałązkę bazylii
zioła prowansalskie
sól
pieprz

Krok 1
Pyszna zupa z soczewicy, ślinka cieknie na samą myśl. Ale powoli. Zacznij od obrania i posiekania cebuli.

Krok 2
Przygotowanie zupy z czerwonej soczewicy nie przysporzy ci żadnych problemów. Do garnka wlej odrobinę oleju i zeszklij na nim cebulę. Teraz dodaj soczewicę koncentrat pomidorowy, odrobinę ziół prowansalskich, soli i pieprzu i zalej wszystko 4 szklankami wrzątku.

Krok 3
Zupa z soczewicy – przepis mówi, że wystarczy ją gotować 15 minut.

Krok 4
To danie z soczewicy potrzebuje jeszcze odpowiedniego przystrojenia. Zanim podasz zupę dodaj do niej łyżkę ketchupu i śmietany, posyp szczypiorkiem i udekoruj listkami bazylii. Smacznego! Teraz uczucie głodu cie nie dosięgnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation