Kuchnia

Zupy

Zupa indyjska - jak zrobić takie cudo?

Zupa indyjska powinna się dziś pojawić wszędzie tam gdzie pada i wieje. Jest bardzo aromatyczna i świetnie rozgrzewa. Pachnący cynamon, ostre chili – to te składniki sprawią, że inne przepisy na zupę przestaną się liczyć. Spróbuj, może okaże się, że kuchnia orientalna stanie się twoją ulubioną.


Przygotuj:

1,5 litra rosołu
25 dag czerwonej soczewicy
2-3 marchewki
3 pomidory
por
łyżeczkę przecieru pomidorowego
1 cebulę
ząbek czosnku
2 suszone papryczki chili
łyżeczkę startego imbiru
laskę cynamonu
2 łyżki masła
2 łyżeczki ostrego curry
3 łyżeczki przyprawy indyjskiej garam masala
liść laurowy
sól, cukier


Krok 1
Posiekaj cebule i zeszklij ją na maśle.

Krok 2
Kuchnia orientalna jest bardzo aromatyczna, a to za sprawą przypraw. Dodaj teraz posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Oczywiście papryczki chili musisz najpierw rozgnieść w moździerzu. Nie dodawaj tylko cynamonu i liścia laurowego. Całość zasmaż.

Krok 3
Następnie zalej wszystko rosołem, dodając pachnący cynamon i liść laurowy.

Krok 4
Pora na soczewicę. Dobrze ją wypłucz i wrzuć do zupy. Gotuj około 15 minut.

Krok 5
Pokrój marchew w drobną kostkę i posiekaj por. Podobny los zgotuj pomidorom (tylko pamiętaj, by wcześniej zdjąć z nich skórkę).

Krok 6
Przepisy na zupę są zwykle pełne warzyw, ale żaden z nich nie jest tak aromatyczny. Wrzuć posiekane przed chwilą warzywa do garnka, dodaj przecier i gotuj 40 minut.
Krok 7
Zupa z chili czy raczej zupa indyjska gotowa. Pozostaje ci tylko wyjąć cynamon i liść laurowy i doprawić ją solą i cukrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation