Kuchnia

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki.
Zupa z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki.

150 g czerwonej soczewicy,
1 cebula,
1 papryka,
5 ząbków czosnku,
0,7l wrzątku,
4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka soku z limonki,
przyprawy: 1 łyżeczka karahi chicken masala (lub innej podobnej o indyjskiej nucie), 0,5 łyżeczki garam masala, 0,5 łyżeczki kuminu, 0,5 łyżeczki ziaren kolendry, 1 suszona papryczka chili (lub mniej, w zależności od preferowanego stopnia ostrości), sól.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na 3-4 części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Na blaszkę wykładamy też nieobrane ząbki czosnku. Skrapiamy oliwą i pieczemy w 200st z funkcją grill ok. 15-20minut, aż skórka papryki będzie miała czarne plamy. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, przykrywamy paprykę folią aluminiową i zostawiamy na kilka minut.

W międzyczasie siekamy drobno cebulę i szklimy na łyżce oleju. Dodajemy przyprawy (ziarna kolendry, kumin oraz suszoną papryczkę ucieramy w moździerzu) z wyjątkiem soli. Smażymy wszystko kilka minut. Wsypujemy soczewicę, dokładnie mieszamy z cebulą i przyprawami, a następnie zalewamy wrzątkiem. Gotujemy ok. 10 minut.

Upieczoną paprykę wyjmujemy z folii, obieramy ze skórki i wrzucamy do miseczki lub małego malaksera. Dodajemy czosnek bez łupinek (będzie miękki). Wszystko miksujemy na gładką pastę. Pastę paprykowo-czosnkową dodajemy do zupy. Dodajemy także koncentrat pomidorowy, sok z limonki i doprawiamy do smaku solą lub innymi przyprawami. Jeśli chcemy mniej gęstą zupę, dodajemy trochę wody.

Podajemy gorącą ze świeżym pieczywem posypaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation