Kuchnia

Zupy

Zupa paprykowa z kaszą

Zupa paprykowa z kaszą to pyszne i dość oryginalne danie. Na pewno nie przygotowuje się jej tak często jak ogórkowej czy pomidorowej. Warto urozmaicać swoje menu, by dostarczać organizmowi różnych witamin i potrzebnych składników odżywczych. Musimy o to dbać zwłaszcza w zimie, kiedy nasze zdrowie wisi na włosku.

Przygotuj:

4 czerwone papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół szklanki śmietany
2/3 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kostkę bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
olej
sól
pieprz

Krok 1
Obierz czosnek oraz cebule i drobno je posiekaj. W rondelku rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na niej najpierw cebulę, a po chwili czosnek.
Krok 2
Kaszę jaglaną przebierz, opłucz na sicie i wsyp do rondla. Zalej litrem wrzątku, dorzuć kostkę bulionową i gotuj około 20 minut do miękkości.

Krok 3
To będzie zupa z papryką, pora zatem zająć się tym najważniejszym składnikiem. Pozbądź się gniazd nasiennym, pokrój paprykę, a następnie ją zmiksuj.

Krok 4
Dodaj paprykę do zupy razem z przecierem i śmietaną. Dopraw pyszne danie solą i pieprzem.

Krok 5
Pyszna zupa paprykowa z kaszą jest już prawie gotowa. Musisz ją teraz mocno podgrzać, ale nie powinnaś jej już gotować. Podawaj posypaną szczypiorkiem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation