Kuchnia

Zupy

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska to sposób na smaczny i szybki obiad. W zależności od upodobań można zrobić z niej naprawdę pikantne danie lub też przygotować nieco łagodniejszą wersję. To oryginalna potrawa jest zwykle chętnie zjadana przez dzieci, bo wygląda apetycznie i kolorowo. Jeśli jeszcze jej nie jadłaś, to naprawdę warto spróbować.

Przygotuj:

3 kostki bulionowe
8 plasterków wędzonego boczku
4 marchewki
2 pory
2łyżki oliwy
4 łyżki koncentratu pomidorowego
40 dag czerwonej fasoli z puszki
garść makaronu świderki
5 dag żółtego sera
sól
pieprz

Krok 1
Zacznij od przygotowania mięsa. Pokrój boczek w słupki i podsmaż go na oliwie.

Krok 2
Do mięsa dodaj posiekane pory i pokrojoną w półplasterki marchewkę.

Krok 3
Zupa meksykańska nie miałaby odpowiedniego smaku bez przecieru pomidorowego. Dodaj go więc do warzyw i smaż je aż zmiękną.

Krok 4
Przepisy na zupy nie są zbyt skomplikowane, podobnie jest w tym przypadku. Pozostało ci teraz dodać do warzyw czerwoną fasolę i zalać wszystko gorącym bulione (1,5 l).
Krok 5
Na koniec do zupy meksykańskiej dorzuć makaron. Gotuj całość tak długo, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 6
Ostatni etap do doprawianie zupy meksykańskiej. Jeśli chcesz, by była łagodna dodaj jedynie sól i pieprz. Możesz też nieco podrasować jej smak wsypując odrobinę słodkiej i ostrej papryki.

Krok 7
Zupa meksykańska gotowa. Wlej ją do talerza i posyp startym żółtym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation