Kuchnia

Dietetycznie i zdrowo

Moje Dietetyczne Fanaberie: Frittatta z sercem

Frittata ze szpinakiem i zielonym groszkiem

2 jajka + jedno białko
40 g mrożonego zielonego groszku
70 g mrożonego szpinaku
1/3 czerwonej papryki
100 g chudego twarogu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki przyprawy bałkańskiej



Do miseczki wbijamy 2 jajka oraz 1 białko, rozdrabniając w palcach dodajemy twaróg i wciskamy 2 ząbki czosnku.

Szpinak rozmrażamy i co ważne - dokładnie wyciskamy! Musimy usunąć całą zmrożoną w nim wcześniej wodę, inaczej nasza frittata się nie zapiecze.

Odsączony szpinak wraz z groszkiem dodajemy do naczynia, doprawiamy i mieszamy aż składniki mniej więcej się połączą.



Masę wylewamy do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia, łyżką rozprowadzamy
mieszankę po całej formie, a następnie na wierzchu układamy plastry papryki.

Pieczemy w 180'C około 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation