Kuchnia

Dietetycznie i zdrowo

Grissini

kładniki (ok. 50 sztuk):
25g drożdży
250ml wody
1 łyżeczka cukru
500g mąki1 łyżeczka soli50g masła
60g oleju/oliwy
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść.
Przy pomocy miksera wyrabiać ok. 3 minuty na szybkich obrotach, lub ok. 10 minut ręcznie.
Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać jednakowe porcje i w dłoniach formować paluchy (ok. 30cm).
Im cieńsze i dłuższe tym lepsze.
Paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Można posmarować je roztrzepanym żółtkiem z wodą i posypać ulubionymi dodatkami: solą, sezamem, ziołami prowansalskimi,czarnuszką, kminkiem, rozmarynem, bazylią.
Grissini piec w 200C ok. 17-20 minut (do zrumienienia i wysuszenia).
Gotowe, wystudzić.
Podawać np. z ulubionym sosem, dipem, hummusem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation