Kuchnia
Dietetycznie i zdrowo
Domowe kostki bulionowe
Podstawą każdej dobrej zupy jest dobry bulion. Nie taki z proszku, ani nie taki z kostki, ale prawdziwy warzywny wywar z bukietem dobrych przypraw i smaków.
Ale wiadomo, że nie zawsze ma się czas, aby przygotowanie szybkiej zupy krem poprzedzić długim gotowaniem bulionu. Dlatego od jakiegoś czasu przygotowuję domowe kostki bulionowe - gotuję bardzo aromatyczny bulion, który przelewam do woreczków na kostki do lodu i mrożę. Genialnie proste, prawda?
Sekretem dobrego wegetariańskiego bulionu jest dodanie do wywaru smaku umami, czyli jednego z pięciu smaków rozpoznawalnych przez ludzi obok słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego. Umami dopiero kilka lat temu wyodrębniono od smaku słonego a jego naturalnym nośnikiem jest na przykład sos sojowy albo płatki drożdżowe, o których ostatnio pisałam w tym przepisie. Jeśli nie macie w domu płatków drożdżowych, to dolejcie do wywaru dwie lub trzy łyżki sosu sojowego ale naprawdę polecam wam zaopatrzenie się w płatki - podkręcą smak bulionu tak, że już zawsze będziecie ich dodawać.
Składniki:
4 cebule w łupinie
1 seler
2 łodygi selera naciowego
5 marchewek
3 liście pora
3 korzenie pietruszki
4 czosnki w łupinie
4 łyżeczki płatków drożdżowych
1 płaska łyżka soli
10 ziaren pieprzu
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 litry wody
Przygotowanie:
Cebule umyć i obrać, łupin nie wyrzucać. Każdą nadziać na widelec i opalać nad palnikiem gazowym, tak długo, aż będą porządnie przypieczone z każdej strony.
Do bardzo dużego garnka dodać wszystkie składniki wraz z łupinami cebul, wlać cztery litry zimnej wody i gotować na średnim ogniu. Kiedy wywar zacznie lekko bulgotać zmniejszyć ogień i gotować na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny. Bulion powinien lekko mrugać, ale w żadnym wypadku nie gotować się.
Gotowy bulion odcedzić, wygotowane warzywa wyrzucić. Przy pomocy lejka przelać bulion do woreczków na kostki do lodu. Z podanej ilości otrzymamy około pięciu woreczków, czyli około 125 kostek bulionowych. Delikatnie włożyć napełnione woreczki do zamrażarki, dodawać do gotującej się zupy od dwóch do pięciu kostek.
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