Kuchnia

Dietetycznie i zdrowo

Moje Dietetyczne Fanaberie: Puszek

Biszkoptowy omlet dyniowy z orzechami włoskimi i twarogiem

80 g białek + jedno żółtko (mniej więcej białka z 2 jaj + jedno jajko)
80 g dyniowego puree
10 g orzechów włoskich
5 g otrębów pszennych
1 łyżeczka miodu/ 1 łyżeczka stewii
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
80 g mielonego serka twarogowego



Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy żółtko, przyprawy, miód lub słodzik i dalej miksujemy.

Do piany dodajemy puree z dyni i otręby, miksujemy jeszcze kilka chwil i całość wylewamy na rozgrzaną patelnię, a następnie posypujemy połową orzechów.

Polecam delikatnie posmarować ją olejem roślinnym przy użyciu pędzelka, nie zużyjemy nawet 1 g tłuszczu, a znacznie ułatwi to późniejsze manewry z omletem, który jakby nie patrzeć składa się głównie z białek i nie jest zbyt skory do współpracy.
(gdyby ktoś całkiem miał problemy z odwróceniem, jak zwykle polecam rozgrzanie drugiej patelni obok ;-) )

Gotowego omleta smarujemy w połowie serkiem twarogowym i nakładamy pozostałe orzechy.
Całość zawijamy w tzw chusteczkę, a na wierzch kładziemy kolejną a łyżkę serka wymieszanego z odrobiną puree.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation