Kuchnia

pyszności

PODWÓJNIE CZEKOLADOWY TORT BEZOWY ~ Cafe Babilon
SKŁADNIKI NA BLATY:

6 dużych białek
25 dkg drobnego cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka octu winnego

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier nie przerywając ubijania.

Na koniec dodać kakao i ocet i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Masę podzielić na trzy części i upiec trzy okrągłe blaty o średnicy ok. 20 cm (najlepiej wcześniej na papierze wyrysować okręgi).

Piec w temperaturze 140 stopni ok. 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik i przy lekko uchylonym piekarniku wystudzić blaty.

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

6 dużych żółtek
10 dkg cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
300 ml tłustego mleka
300 ml śmietany kremówki
10 dkg gorzkiej czekolady (minimum 70%)

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać mąkę oraz kakao i dokładnie wymieszać.

Mleko wymieszać ze śmietaną i podgrzać w rondelku. Powinno być gorące, ale nie można go zagotować. Gorące mleko powoli wlewać do utartych żółtek ciągle je mieszając.

Masę ciągle i bardzo dokładnie mieszając zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut - masa powinna mieć konsystencję budyniu. Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia (aby nie zrobił się na masie kozuch masę przykryć szczelnie folią spożywczą).


DO POSYPANIA

garść migdałów (w oryginale były pistacje)

Migdały uprażyć na patelni, przestudzić i posiekać.

Blaty przełożyć kremem, wierzch posypać prażonymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation