Kuchnia

pyszności

łopatka w warzywach

Pyszne drugie danie, doskonale smakuje z ziemniakami lub kaszą.

Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej
1 średnia cukinia
1 pomarańczowa papryka
1 cebula
ziele angielskie
liście laurowe
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
czosnek
Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić krążki cebuli i smażyć minutę. Dodać mięso i zarumienić z każdej strony. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Posypać solą, pieprzem i papryką, przykryć rondel pokrywką. Dusić minimum godzinę, podlewając letnią wodą jeśli trzeba. Dodać pokrojone w kostkę cukinię i paprykę. Dusić jeszcze kwadrans. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation