Kuchnia

pasty do chleba

Pasta tahini / Sos tahini

SKŁADNIKI: 4 szklanki ziaren sezamu, 1/4 szklanki oleju sezamowego lub zwykłego, 3 łyżki soku z limonki, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki soli, 5 łyżek wody.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni. Nasiona sezamu wysypać na blachę i piec ok. 8 - 10 minut aż będą lekko brązowe. W czasie pieczenia kilka razy potrząsać blachą aby sezam się nie przypalił. Ostudzić. Sezam wsypać do blendera i miksować na pastę przez około 5 minut. Dodać olej i dokładnie zmiksować na kleistą pastę, którą można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Jeśli chcemy z pasty zrobić sos tahini, to pół szklanki pasty miksujemy z sokiem z limonki, czosnkiem, solą i wodą.

http://grumko.blox.pl/2011/02/1725-Pasta-tahini-Sos-tahini.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation