Kuchnia

Makaron

Sałatka makaronowa z kurczakiem, ananasem i kukurydzą.

Składniki:

1 opakowanie drobnego makaronu (małych muszelek lub kokardek)
400 g piersi z kurczaka
1 puszka ananasa w plastrach
1 puszka kukurydzy
1 pęczek pietruszki
2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz


Marynata do kurczaka:

3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, słodka i ostra papryka



Sposób przygotowania:
Kurczaka opłukać, usunąć błony, pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, wlać olej, ocet balsamiczny, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać, żeby się nie skleił, wrzucić do dużej miski i przestudzić. Kurczaka usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni, dodać do makaronu. Ananasa i kukurydzę odcedzić, ananasa pokroić na drobne kawałki, wrzucić do miski z makaronem i mięsem. Pietruszkę opłukać i osuszyć, drobno posiekać i dodać do reszty składników. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się 'przegryzła'.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation