Kuchnia

Makaron

Składniki : ( dla 2 osób )

200 g makaronu spagetti
100 g chleba na zakwasie lub innego chrupkiego
8 suszonych pomidorów z oleju
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1/3 filiżanki liści bazylii ( opcjonalnie do podanie, ja pominęłam )
1 mozzarella z zalewy
2 łyżki octu balsamicznego
sól morska, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
parmezan do podania ( u mnie słony cheddar )
Makaron gotujemy al`dente. Dobrze odsączamy.

Chleb rwiemy na kawałki i umieszczamy w malakserze. Miksujemy pulsacyjnie razem z czosnkiem, pomidorami, ok 1,5 łyżki oliwy, solą i pieprzem aż powstaną okruchy - nie za drobno. Ja bałam się, że chleb mi nasiąknie więc osobno zmiksowałam chleb a osobno pomidory i czosnek.

Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy na chrupko. Dodajemy makaron, chwilę podsmażamy. Polewamy octem balsamicznym, odrobiną oliwy żeby był luźniejszy. Przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy listki bazylii, i po 1/2 mozzarelli na porcję. Mozzarelle skrapiamy oliwą a całość posypujemy parmezanem.

Moja sugestia to najlepiej spróbować makaron przed wyłożeniem na talerz i jak będzie za suchy skropić go dodatkowo oliwą.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation