Kuchnia

Makaron

Spaghetti z kurczakiem w sosie pomarańczowym

składniki:
1 nieduża podwójna pierś kurczaka
1 opakowania makaronu spaghetti Czaniecki Makaron
2 pomarańcze
sól z pieprzem Kamis
1 łyżeczka mielonego imbiru Kamis
odrobina oleju do smażenia
100-150 ml śmietanki 30%

Pierś kurczaka pokroić w krótkie cienkie paseczki, oprószyć solą z pieprzem. Jedną pomarańczę obrać i wykroić z niej małe cząstki. Pokrojonego kurczaka podsmażyć na odrobinie oleju, jak zmieni kolor dodać sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy oraz imbir. Następnie dodać pokrojoną pomarańczę i wszystko razem chwilę dusić aby smaki się wymieszały i płyn nieco odparował. Potem dodać śmietankę, chwile dusić aby sos zgęstniał, jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente, ułożyć na talerzu. Na makaronie ułożyć kawałki kurczaka i polać sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation