Kuchnia

Makaron

Makaron zapiekany z kurczakiem, boczkiem, salami i serem


Danie jest ogromnie smaczne i naprawdę konkretne, choć wcale nie ciężkie. Wygląda na pracochłonne, lecz jest bardzo proste i szybkie.


Makaron kokardki (farfalle)
1 duża cebula
1 pojedyncza pierś kurczaka
ok. 15 dag wędzonego boczku
ok. 15 dag salami
2 pomidory
2 garści startego żółtego sera

curry
czarny pieprz
sól
zioła prowansalskie
ew. pieprz cayenne

Makaron ugotować.
Kurczaka pokroić w nieduża kostkę i obtoczyć w mieszance 1 łyżki oleju z 1 łyżeczka curry.

W czasie, kiedy makaron się gotuje, obrać i posiekać cebulę. Podsmażyć ją na niewielkiej ilości oleju wraz z boczkiem. Dodać kurczaka w curry, usmażyć. Pod koniec doda plasterki salami (kilka pozostawić do dekoracji) i jednego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora, chwilę smażyć, mieszając.

Dodać ugotowany makaron i garść sera żółtego, wymieszać. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Ja dodałam też trochę pieprzu cayenne, by danie było bardziej pikantne.

Danie przełożyć do formy do zapiekania. Na wierzchu ułożyć kawałki drugiego, obranego ze skórki pomidora, kilka plasterków salami oraz posypać pozostałym żółtym serem i odrobiną ziół prowansalskich.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st. aż ser się rozpuści i zapiecze. Podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation