Kuchnia

makarony na ciepło

Spaghetti alle Vongole
500g małży
300g spaghetti
100ml wina białego wytrawnego
2 pomidory
1 mała cebula
natka pietruszki
3 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz
Małże płukamy w lekko osolonej wodzie przez godzinę a następnie przepłukujemy pod bieżącą wodą. Odrzucamy wszystkie muszle które są otwarte.

Zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy spaghetii.

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy razem z drobno posiekanymi czosnkiem i cebulą, gdy czosnek z cebulą zaczną się rumienić wrzucamy muszle i przykrywamy pokrywką. Po około 3 minutach zdejmujemy pokrywkę - większość muszli powinna już być otwarta. Wlewamy wino, dodajemy pokrojone w małą kostkę pomidory i dusimy na średnim ogniu kolejne 3 minuty.
Łyżką cedzakową wyławiamy muszle, odrzucamy wszystkie które się nie otworzyły, a pozostały płyn pozostawiamy na gazie aby lekko się zredukował. Zredukowany sos w miarę potrzeby solimy i doprawiamy pieprzem. Gotowy sos mozna dodatkowo przecedzić aby pozbyć się ostatecznie ewentualnych ziaren piasku.

Makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu, mieszamy chwilę i zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Część małży wyławiamy z muszli i dodajemy do makaronu, pozostałe zostawiamy do dekoracji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation