Kuchnia

makarony na ciepło

Cannelloni z farszem mięsnym
Skład na 4 porcje: opakowanie makaronu cannelloni, 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 marchewka, 1/2 selera, 2 cebule, 1,5 l rosołu lub wywaru z warzyw, 150 g pieczarek, 4 łyżki tartego sera żółtego, szklanka śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, 2 łyżki oleju.
Przygotowanie: Jedną cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i seler ścieramy na tarce. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy mielone mięso, koncentrat pomidorowy, ćwierć szklanki wody, marchewkę, seler, sól i pieprz. Smażymy 20 minut. Rurki makaronu wkładamy ostrożnie do osolonego wrzątku i parzymy nie dłużej niż 3 minuty. Wyjmujemy, schładzamy. Napełniamy mięsnym farszem, przekładamy do dużego, płaskiego naczynia, podlewamy wywarem, posypujemy serem. Na 30 minut wstawiamy do piekarnika o temperaturze 175ºC.
REKLAMA


Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy. Drugą cebulę siekamy. Pieczarki i cebulę wrzucamy na rozgrzaną łyżkę oleju, doprawiamy pieprzem i solą, podlewamy łyżką wody. Dusimy kilka minut pod przykryciem. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy i chwilę gotujemy. Sos wykładamy na talerze, na sosie układamy cannelloni zapieczone z serem, natychmiast podajemy udekorowane na przykład natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation