Kuchnia

zupy

Zupa z pieczonego selera
Składniki na zupę:
1 średnia bulwa selera
2 średnie pietruszki
1 średni ziemniak
1 gruszka
1 główka czosnku
1 l bulionu warzywnego lub wody
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
kilka orzechów włoskich do dekoracji

Marynata do warzyw:
4 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka do wysmarowania blachy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
rozmaryn

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Dno i boki blachy smarujemy olejem.
Produkty na marynatę łączymy i odstawiamy na chwilę aby smaki się związały.
Seler, pietruszkę, ziemniaka, kroimy w plastry a nieobrany czosnek przekrawamy na pół.
Warzywa układamy na blasze i polewamy marynatą.
Pieczemy 40 minut.

Upieczone warzywa, obraną i pokrojoną gruszkę wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, gotujemy 10 minut.
Miksujemy na gładki krem. Smakujemy i doprawiamy tak jak lubimy.

Postawiałam na imbir, gałkę oraz świeżo mielony czarny pieprz.
A wierzch zupy posypałam orzechami włoskimi i skropiłam olejem sezamowym.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation