Kuchnia

zupy

Pieczarkowa ze świderkami
Składniki na 4 porcje: 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego lub z kostki, 2 marchewki, 1 mała pietruszka, kawałek selera, 50 dag pieczarek, 1 i 1/2 szklanki makaronu świderki, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2-3 łyżki masła, 1/2 szklanki śmietany do zupy.
Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do gotującego się bulionu, dodać przyprawy, zagotować. Pieczarki pokroić w plasterki.
Podsmażone na złoto na maśle pieczarki przełożyć do wywaru, zagotować. Jeśli zupa zostanie zjedzona w całości tego samego dnia, zabielić ją śmietaną. Jeśli nie, śmietanę dodawać do porcji.
Makaron świderki ugotować z dodatkiem oliwy według przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, dołożyć do zupy. Serwować z drobno posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation