Kuchnia

zupy

Klopsiki z warzywami
Składniki na 4-5 porcji: 50 dag mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, po 1 strąku żółtej i czerwonej papryki, 1 średnia marchewka, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki bułki tartej, 1 jajko,l 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 30 dag ugotowanej brukselki, 1 puszka siekanych pomidorów z puszki, 120 ml wytrawnego białego wina lub bulionu warzywnego, sól, pieprz, olej, cukier.
Marchewkę pokrój w cieniutkie paseczki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pół cebuli drobno posiekaj, a pozostałą pokrój w półtalarki. Papryki pokrój w cienkie paski.
REKLAMA
Advertisement

W misce wymieszaj mięso z drobno posiekaną cebulą, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na talerzu, przykryj folią i odstaw do lodówki na około pół godziny.
W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju i zeszklij na nim pokrojoną w półtalarki cebulę. Dodaj papryki oraz marchewkę i smaż około 5 min. Wlej wino lub bulion i duś, aż odparuje mniej więcej połowa płynu. Dodaj pomidory i duś 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i dopraw sos do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć klopsiki i smaż, często przewracając, aby równomiernie się zrumieniły. Przełóż je do sosu, dodaj brukselkę i duś całość 15 minut. Podawaj z ryżem lub świeżym pieczywem.
Przygotowanie: 70 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation